Cum se executa corect zidaria din BCA si care sunt avantajele folosirii acestui material
BCA-ul, unul dintre cele mai populare materiale de zidarie ale zilelor noastre, a schimbat, la vremea sa, felul in care sunt realizate constructiile.
Pentru a intelege de ce si-a mentinut populariatea de-a lungul timpului, vom analiza in continuare avantajele si dezavantajele folosirii acestui material.
Ce inseamna BCA
Betonul celular autoclavizat (BCA) este un material de constructie prefabricat, usor si aerat. Este realizat dintr-un amestec standard de nisip, ghips, var, ciment, apa, dar si o cantitate mica de pasta de aluminiu, pentru a crea gazele care determina structura poroasa a materialelor.
Deoarece este foarte usor de modelat, BCA-ul este comercializat in diferite forme, gandite special pentru diverse nevoi de constructie: blocuri pentru ziduri interioare sau exterioare, panouri sau buiandrugi.
Scurta istorie a BCA-ului
BCA-ul a fost creat de arhitectul si inventatorul suedez Johan Axel Eriksson in 1924, impreuna cu profesorul Henrik Kreuger, de la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm. Desi inventia a fost patentata in acel an, productia materialului a inceput abia cinci ani mai tarziu, in 1929, in orasul Yxhult.
In suedeza, BCA-ul poarta numele de Gasbetong (beton gazos). Astfel, din combinarea cuvintelor Yxhult si Gasbetong a rezultat Ytong – prima marca inregistrata a unui material de constructii. Chiar daca brandul a fost mai tarziu cumparat de o companie germana, numele de Ytong inca este sinonim cu BCA-ul de calitate.
Care sunt avantajele oferite de acest material
Exista numeroase motive pentru care BCA-ul a ramas, de atata vreme, unul dintre materialele preferate de constructori. Cele mai importante avantaje ale BCA-ului sunt:
- usurinta montajului – aceasta se traduce in costuri mai mici ale lucrarilor si un timp redus de montaj;
- buna izolare termica si fonica – spre deosebire de alte materiale de constructie, BCA-ul nu necesita straturi suplimentare de izolatie;
- permite permeabilitatea vaporilor – structura poroasa lasa peretii sa „respire”, prevenind aparitia condensului, a igrasiei si mucegaiului;
- rezistenta la incendiu – chiar si in cazul unui foc puternic, BCA-ul ramane imun la ardere timp de cel putin patru ore;
- rezistenta la cutremure – datorata structurii durabile si greutatii reduse;
- nu este poluant – BCA-ul este realizat in mare parte din materiale naturale, nonpoluante, si poate fi reciclat.
In comparatie cu beneficiile pe care le ofera, dezavantajele BCA-ului sunt reduse la numar. Cel mai semnificativ dezavantaj tine de rezistenta sa redusa, in comparatie cu alte materiale.
Deoarece blocurile si panourile vin la dimensiuni standard, ele trebuie adesea taiate pentru a fi adaptate la nevoile constructiei tale. Desi poti taia BCA si cu un simplu ferastrau, trebuie sa o faci cu grija, pentru a preveni sfaramarea placilor.
Se vorbeste des si despre posibila toxicitate a BCA-ului, ce poate fi cauzata de pasta de aluminiu din compozitie. Cantitatea de aluminiu continuta este insa prea mica pentru a cauza probleme oamenilor sau mediului.
Retine si faptul ca BCA-ul trebuie depozitat intotdeauna pe suprafete drepte si lipsite de umezeala si trebuie protejat de intemperiile care ii pot afecta calitatea