Sfaturi pentru montarea corecta a BCA-ului
Zidaria din BCA poate fi realizata cu usurinta si cu minime cunostinte in domeniu. Totusi, este important sa retii cateva principii de baza, care fac BCA-ul diferit de orice alt material de constructie.
Structura poroasa a BCA-ului face ca blocurile sa absoarba apa destul de repede, ceea ce inseamna ca mortarele obisnuite se pot usca repede, facand dificila sau chiar imposibila lipirea blocurilor.
Pentru a evita aceasta problema, poti folosi un adeziv special pentru BCA, care se va aplica intotdeauna in strat subtire (de maximum 5 milimetri grosime).
Inainte sa incepi montarea blocurilor, asigura-te ca sunt uscate si lipsite de praf. Pregateste patul subtire de mortar special si plaseaza primele blocuri.
Atentie: orice neregularitate a primului rand de blocuri de BCA poate duce la deformarea intregului zid! Este foarte important sa te asiguri inca de la inceput ca blocurile sunt drepte si nu exista denivelari.
O metoda de lucru consta in montarea blocurilor la fiecare capat de jos al viitorului perete, pentru a fi folosite drept reper.
Aplica mortarul folosind o drisca zimtata si, cu ajutorul unui dreptar, verifica planeitatea dupa fiecare bloc pe care il montezi.
O sfoara de zidarie montata intre stalpi poate fi si ea de ajutor la ridicarea unor ziduri drepte. Adezivul special pentru BCA iti lasa un timp de cinci minute pentru a pozitiona corect fiecare placa.
Nu in ultimul rand, incearca sa reduci la minimum puntile termice dintre blocurile de BCA, pentru a evita pierderile de caldura ale viitoarei locuinte.
Stratul exterior de tencuiala ar trebui sa fie gros de 15 milimetri, iar cel interior – de 5 milimetri.