Program : Lun - Vin 08:00 - 18:00
Ploiesti, Prahova, Romania

Tencuiala

In procesul construirii sau renovarii unei locuinte, tencuiala este un element esential, nu doar din punct de vedere estetic, termic sau fonic, ci si din punctul de vedere al protectiei. Inainte de a incepe aplicarea ei, e bine sa stii ce tip de tencuiala sa aplici si unde, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a ajunge la cel mai bun rezultat.
Tencuiala poate fi aplicata atat in interiorul, cat si in exteriorul caminului, tipul de tencuiala depinzand de mai multi factori, precum modul de aplicare si de executare, dar si materialul pe care se aplica.

Care este rolul tencuielii casei

Tencuiala consta in aplicarea unui strat de mortar peste zidarie si pe tavan, cu scopul de a netezi, proteja si decora suprafetele. Dupa ce peretii au fost izolati, tencuiala este folosita pentru a nivela suprafetele si pentru a elimina denivelarile existente, pentru ca acestea sa fie pregatite pentru urmatorii pasi de finisare. Etapele ulterioare pot include vopseaua, un tapet sau diverse alte moduri de decorare, dupa preferintele clientului.
Tencuiala nu se limiteaza la un anumit tip de suport. Pot fi tencuite mai multe suprafete: beton,  caramida, iar procesul de aplicare si grosimea tencuielii se adapteaza fiecarui tip de suprafata. Tencuielile pot fi de mai multe feluri, depinzand de locul, materialul pe care se aplica, modul de prelucrare si executie, si e bine sa le cunosti pentru a recomanda tipul potrivit clientului.
In constructia casei, tencuitul reprezinta un pas esential, deoarece indeplineste un rol important, atat de protectie si cat si de igiena. Prin aplicarea tencuielii, vor fi protejati peretii, planseele si alte elemente de constructie impotriva actiunii umiditatii si a altor factori climatici.
Atunci cand se usuca, tencuiala creeaza un sigiliu care nu permite sunetelor sa treaca, ajutand astfel la izolarea fonica. In plus, prin proprietatile sale, tencuiala imbunatateste si izolarea termica.
Poate cel mai important rol al tencuielii este de a acoperi neregularitatile si denivelarile de pe diverse suprafete. Astfel, ea contribuie semnificativ la imbunatatirea aspectului constructiilor, ascunzand eventualele defecte ale suprafetei suport.

Ce tipuri de tencuiala exista

In cadrul proceselor de finisare a unei locuinte, sunt mai multe moduri de a folosi tencuiala, in functie de tipul ei. Vom discuta, in continuare, care sunt tipurile de tencuiala si de ce sunt diferite.
In primul rand, tencuielile pot fi impartite dupa locul in care se aplica, existand doua tipuri:
 • tencuieli interioare: va fi aplicata mai intai pe tavan si apoi pe pereti, de jos in sus;
 • tencuieli exterioare: mortarul folosit va avea o clasa mai mare fata de cel pentru o tencuiala interioara.
In al doilea rand, impartirea se poate face dupa modul in care acestea au fost prelucrate. Aici, gasim cinci modele:
 • tencuieli brute – sunt cele cu fata vizibila prelucrata sumar, folosite unde nu se cer fete perfect plane, avand scopul doar de a proteja peretele; se folosesc mai ales pentru subsoluri, calcane si in pod;
 • tencuieli simple – sunt cele la care fata vizibila este netezita cu drisca, fiind cele mai utilizate; se folosesc cel mai des la cladirile de locuit, magazine, birouri si la incaperi de mica importanta;
 • tencuieli gletuit – sunt cele la care tencuiala simpla se acopera cu un strat subtire de var sau de ipsos, care este mai apoi netezit cu drisca speciala metalica; se folosesc pentru incaperi de locuit, birouri si cladiri social-culturale;
 • tencuieli slivisite – sunt cele la care fata vizibila a grundului din mortar de ciment este prelucrata in mod special cu lapte de ciment si netezita cu o drisca de otel, pana se obtine o suprafata neteda si lucioasa; se folosesc pentru bazine si rezervoare pentru lichide si la incaperi ce au umididate mare, precum bai, spalatorii si camine de vizitare;
Tencuielile mai poti fi separate si dupa modul in care sunt executate, adica dupa cum sunt efectiv aplicate pe suprafete. Exista trei genuri:
 • tencuieli umede – se obtin aplicand mortarul direct pe suprafata de tencuit; pot fi aplicate manual cu scule simple, precum mistrie, cancioc si malaxor, sau mecanizat cu ajutorul unor utilaje si dispozitive speciale, precum pompe de mortar, masini de tencuit si injectoare;
 • tencuieli uscate – se executa din placi gata confectionate in fabrici si se prind de suprafata peretului prin cuie sau sunt lipite cu ipsos ori cu masticuri bituminoase; din cauza ipsosului, aceste tencuieli nu se aplica in incaperi cu umiditate mare;
 • tencuieli aplicate pe materiale prefabricate – se executa in fabrici si ateliere de prefabricate si se monteaza in constructie, cu tencuiala gata aplicata pe ele.
Mai putem categorisi tencuielile si in functie de destinatiile speciale pentru care au fost create. Iata cele trei feluri:
 • tencuieli impermeabile – se obtin ori prin sclivisirea fetei aparente a tencuielilor executate cu mortar de ciment, ori prin introducerea in mortarul de ciment a unor substante speciale, care confera un grad de impermeabilitate tencuielii, ori prin modul de executare a tencuielilor, cum ar fi prin torcretare;
 • tencuieli antiacide – rezista la actiunea substantelor chimice si se obtin cu ajutorul unor materiale ce prezinta caracteristici speciale;
 • tencuieli acustice – au scopul de a absorbi sunetele in salile de spectacole si se executa cu un agregat poros, precum piatra ponce sau zgura macinata.

Care sunt etapele aplicarii tencuielii

In continuare, iti explicam pas cu pas cum si ce trebuie sa faci pentru a aplica tencuiala eficient.
 • Curatarea suportului: primul pas pentru o tencuiala reusita este curatarea suportului care urmeaza sa fie tencuit. E important sa nu existe praf, impuritati sau urme de ulei si grasimi, iar temperatura mediului in care se lucreaza nu trebuie sa fie sub 5°C sau peste 30°C.
 • Amorsarea suprafetelor: amorsa reprezinta suportul pentru prinderea corecta a tencuielii si va fi aplicata pe toata suprafata.
 • Prepararea mortarului pentru grund si executarea grundului: dupa aproximativ 1-2 zile de la aplicarea amorsei, se va trece la tencuiala propriu-zisa. Dupa prepararea si aplicarea grundului, acesta nu se va netezi, deoarece suprafata trebuie sa ramana rugoasa pentru a asigura o mai buna aderenta cu stratul final.
 • Prepararea materialului pentru tinci si executarea tinciului: tinciul preparat dupa cerintele suprafetei, de interior sau exterior, va fi aplicat pentru a nivela suprafata tencuita. Dupa aplicarea stratului vizibil cu gletiera, acesta se prelucreaza pentru a obtine o suprafata dreapta si uniforma ca aspect.
Pentru ca tencuiala sa aiba aspectul final dorit si rezultatul sa dureze o perioada indelungata, fara fisuri formate din cauza factorilor externi, recomandam sa fie respectate aceste etape.

Cateva sfaturi inainte sa te apuci de lucru

Clientul isi doreste o tencuiala aplicata bine, dar vrea ca munca sa fie facuta curat, fara a pata noul parchet, spre exemplu. Iti prezentam, in continuare, cateva lucruri pe care sa le ai in vedere inainte sa te apuci de munca.
 • Este important sa protejezi suprafetele din jurul celor care urmeaza sa fie vopsite, de exemplu, pardoseala. Nu uita de mascarea elementelor functionale care ies in relief (prizele si intrerupatoarele).
 • Trebuie sa ai in vedere: verificarea suprafetelor suport, inscrierea in abaterile maxime, pregatirea, curatarea, udarea, asigurarea rugozitatii prin prelucrarea rosturilor, buciardare sau aplicare sprit.
 • Lucrarile de zidarie ar trebui sa fie finalizate, la fel si montarea tocurilor de zidarie, a hidroizolatiilor si a pieselor inglobate.
După ce ai citit informațiile prezentate de noi, ai o idee mai bună despre rolul tencuielii și etapele pe care trebuie să le urmezi pentru aplicarea tencuielii. O aplicare eficienta a tencuielii protejeaza suprafetele de umezeala si factori climatici externi si izoleaza termic si chiar fonic casa.