Program : Lun - Vin 08:00 - 18:00
Ploiesti, Prahova, Romania

Izolatia exterioara

Desi izolatia exterioara a cladirilor a inceput sa fie implementata de constructorii romani abia in anii ‘90, astazi a devenit un standard in constructii si una dintre cele mai importante etape in renovarea unei cladiri vechi. Desigur, acest proces se poate realiza prin mai multe metode si folosind mai multe materiale, astfel ca avantajele si dezavantajele trebuie atent cantarite inainte de a demara o astfel lucrare. In continuare, vei afla toate motivele pentru care ai putea avea nevoie de izolatie exterioara, ce materiale ai putea sa folosesti, precum si cei mai importanti pasi ai lucrarii propriu-zise.

Cand si de ce ai nevoie de izolatii exterioare

Exista trei motive pentru care locuinta ta poate avea nevoie de izolatie exterioara, insa rezolvarea uneia dintre probleme va duce automat si la rezolvarea celorlalte doua.
 1. Cand vrei sa eficientizezi costurile de intretinere – Izolatie termica
Daca trebuie sa tii mereu caloriferele deschise pentru a face caldura iarna sau aerul conditionat pentru a nu te sufoca de caldura vara, inseamna ca locuinta ta nu este eficientizata energetic. Din aceasta cauza, nu ai parte de confortul higrotermic de care ai nevoie.
Nivelurile ideale de umiditate si temperatura din locuinta ta definesc confortul higrotermic.
Mentinerea acestor niveluri ideale insa implica de departe cel mai mare consum de energie al locuintei. Conform Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, 57% din consum se duce catre incalzirea locuintei, in timp ce aerul conditionat consuma 25%. Asta inseamna ca doar 18% din consumul total de energie il folosim pentru alte utilitati, precum iluminat, gatit si alte produse electronice si electrocasnice.
Mai mult, inseamna ca mentinerea confortului higrotermic al locuintei tale implica niste costuri foarte ridicate.
Metoda cea mai sigura de a reduce aceste costuri este aceea de a spori eficienta energetica a cladirii prin reducerea consumului de energie, dar mentinand acelasi nivel de confort.
Pentru a determina cu exactitate nivelul de eficienta energetica al unei cladiri, ai nevoie de o expertiza si de un audit energetic, in urma caruia iti pot fi recomandate solutii de reabilitare termica a imobilului.
Cele mai importante lucrari de reabilitare ale unei cladiri sunt:
 • izolarea exterioara a peretilor
 • montarea geamurilor termopan
 • inlocuirea conductelor de distributie
Izolarea exterioara a peretilor se face pentru a imbunatati inertia lor termica. In fizica, inertia termica a unui obiect se refera la proprietatea acestuia de a fi rezistent la schimbarile termice externe. Asta inseamna ca peretii cu o inertie termica ridicata acumuleaza mai greu caldura, dar o si elibereaza mai incet atunci cand ar trebui sa se raceasca.
Cu alte cuvinte, peretii tai ar ramane vara relativ reci, iarna ar distribui caldura, iar tu ai consuma mult mai putin curent si gaz pentru acelasi nivel ridicat de confort termic.
Pentru a afla mai multe despre eficienta energetica a cladirii tale, poti cere eliberarea unui certificat energetic. Acesta poate fi intocmit doar de un auditor energetic autorizat, dand cladirii o nota de la A (insemnand o cladire foarte performanta din punct de vedere energetic) la G (pentru o cladire ineficienta energetic). Acest certificat este obligatoriu in cazul vanzarii unei constructii sau a unei locuinte, iar durata sa de valabilitate este de 10 ani.
2. Cand vrei sa mentii umezeala departe de structura casei – Hidroizolatie
Deja am inteles ca nu doar nivelul de temperatura, ci si cel de umiditate influenteaza confortul higrotermic. O mare parte din umezeala din locuinta este produsa de activitatile tale zilnice: igiena personala, gatit, spalatul si uscatul rufelor, vaselor, transpiratia din timpul activitatilor ce necesita un efort considerabil etc.
Peretii neizolati provoaca o crestere nesanatoasa a nivelului de umezeala in locuinta. Depasirea nivelului optim de umiditate (intre 40 si 50%) poate cauza:
 • aparitia igrasiei si a mucegaiului
 • aparitia acarienilor
 • deformarea mobilei si a parchetului
 • mirosuri neplacute.
In general, apa provenita din mediul exterior (ploaie, zapada, ceata etc.) se depune in peretii exteriori, infiltrandu-se apoi in tencuiala. Izolatia exterioara eficienta nu implica doar materiale inerte termic, dar si folii bariere de vapori care au un efect anticondens si opresc patrunderea umiditatii in locuinta ta.
Adesea insa, hidroizolarea se realizeaza prin izolare interioara si poate fi un proces important in faza de constructie a casei. O atentie deosebita le este acordata subsolurilor si acoperisurilor, care iau frecvent contact cu panza freatica, respectiv precipitatiile. In cazul subsolurilor, se folosesc metode precum impermeabilizarea peretilor cu ajutorul unei membrane cristaline, dar si metode de drenare, precum si impermeabilizarea in masa a betonului (unde este afectata chiar compozitia betonului). In cazul acoperisului, acesta este tratat cu o membrana bituminoasa.
3. Cand vrei sa izolezi fonic locuinta – Izolatie fonica
Oricat de linistita ar fi zona in care locuiesti sau lucrezi, ar trebui sa fie complet izolata de civilizatie pentru a nu avea niciodata probleme cu zgomotul. Cei de la World Health Organization au determinat ca poluarea fonica prezinta un risc mare pentru sanatatea ta si poate cauza stres, tulburari ale somnului, hipertensiune, tinnitus si poate duce chiar la pierderea treptata a auzului.
Daca poluarea fonica cu care te confrunti zilnic (traficul, zgomotul facut de santiere, zonele industriale, de avioane etc.) sunt greu de evitat, izolarea exterioara te poate ajuta sa impiedici o mare parte din aceste zgomote din a intra in locuinta ta. Un bun material il reprezinta rulourile exterioare din aluminiu, care pot scadea cu 10 decibeli zgomotul venit din afara si sunt si bune izolatoare termice. Geamurile termopan au si ele un rol important in izolatia fonica.

Daca doresti insa ca zgomotele sa nu iasa din locuinta ta, metoda cea mai sigura ramane cea a izolatiei interioare. Materialele preferate raman polistirenul expandat (fixat pe profile metalice) si vata minerala, in ambele cazuri izolatia fiind acoperita de straturi sau pereti subtiri de rigips. Evident, aceasta metoda reduce considerabil spatiul unei camere.
4. Izolatia exterioara vs. izolatia interioara
Am vazut deja ca in unele cazuri specifice, izolatia interioara poate fi preferata celei exterioare. Fiecare tip de izolatie are insa avantaje si dezavantaje pe care le vom enumera, pe scurt:
Izolatia exterioara
Avantaje:
 • Este cea mai eficienta pentru izolatia termica, deoarece izoleaza peretele de temperatura exterioara, nu locuinta de temperatura peretelui
 • Este eficienta in hidroizolatie si izolatie fonica
 • Nu afecteaza cu nimic spatiul interior al locuintei – proprietarul nu este nevoit sa renoveze pe interior pentru a o aplica
 • Pot fi folosite mai multe tipuri de materiale
Dezavantaje:
 • Este mai costisitoare
 • Presupune un efort logistic ridicat in cazul cladirilor inalte

Solutii pentru izolatia exterioara

1. Izolatia exterioara a peretilor
Este izolatia care raspunde celor mai multe nevoi ale locuintei, fiind cel mai des recomandata pentru eficientizarea termica. In Romania, materialul cel mai des folosit in aceasta operatiune este polistirenul expandat, raportul dintre cost si eficienta fiind unul convenabil.
2. Izolatia la nivelul fundatiei
La nivelul fundatiei, izolatia se face de cele mai multe ori in timpul efectiv al constructiei. Motivul principal pentru care este realizata tine de hidroizolatie, intrucat fundatia unei cladiri intra foarte usor in contact cu umezeala din pamant, crescand riscul de aparitie a igrasiei si a mucegaiului.
3. Izolatia terasei
La fel ca in cazul peretilor si al fundatiei, terasa unei cladiri poate avea parte de hidroizolatie si de termoizolatie. Materialele folosite sunt aceleasi, insa, in acest caz, au fost determinate doua modalitati separate de lucru. Acestea tin pur si simplu de ordinea in care sunt aplicate materialele.
 • Terasa clasica – izolatia termica este intai aplicata pe placa de beton, urmata de hidroizolatie, iar apoi se aplica finisajul.
 • Terasa inversata – intai este aplicata hidroizolatia, apoi termoizolatia si stratul de finisaj.